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Life/e—nouvelle—nouveau

소고기 무국 Turnip Soup

by e-bluespirit 2008. 12. 15.

 

 

 

 

 

 

소고기 무국

 

소고기 무국은 소고기장국을 기본으로 한 한국의 대표적인 국이다.

무우의 시원한 맛이 우러나와 항상 질리지 않고 먹을 수 있으며 특히 무우 맛이 좋은 겨울철의 별미국이다.

장국의 고기는 순 살코기보다는 등심이나 안심 등 연한 부위를 얇게 저며 썰어 쓰고,

많이 끓일 때는 양지머리나 사태를 덩어리째 삶았다가 썰어 넣고 익힌 후에  무우를 넣는다.

무우국의  간은 국 간장이나 소금으로 맞춰야 색이 맑고 냄새가 안난다.

고기장국을 만들 때는 고기에 간을 많이 하면 고기가 질겨지므로 알맞게 한다.

 

 

 

◆  준비하기 ◆ 


    ▶
고기

         선명한 붉은 색을 띠는 살코기로 준비한다.

         고기를 썰었을 때는 절단면의 결이 곱고 광택이 있으며 오그라져 있는 듯 한 것이 가장 맛이 좋은 고기다.

         썰어진 면이 검거나 힘줄이 눈에 띠고 지방이 누런 것, 냄새가 나는 것은 좋지 않다.

         등심이나 안심으로 준비한다.


    ▶

         몸이 단단하고 빛이 희며 몸매가 단단한 것으로 골라 솔로 깨끗이 문질러 씻는다.


     ▶ 대파

         초록의 잎 부분이 길고  탄력이 있으며  흰 부분이  광택이 있고  단단한 것이 좋다.

         파의 뿌리 쪽은 깨끗이 잘라내고 바싹  마른 얇은 겉껍질은 벗겨 다듬은 뒤  물에 깨끗이 씻는다.


 

 

 ◆  요리하기


      ▶ 무는 2.5cm 두께로 토막을 낸 후 다시 2.5cm 폭으로 썬 다음 얇게 나박나박하게 썬다.
      ▶ 소고기는 장국용으로 준비하여 납작납작하게 썰어서 분량의 고기양념으로 고루 무친다.
      ▶ 달구어진 냄비에 기름을 두르고  쇠고기를 넣고  볶다가 무를 넣어 볶아준다.
      ▶ 볶은 냄비에 물을 부어 센불에서 한 번 끓어 오르면 다진 마늘을 넣고 중불에서 끓인다.
      ▶ 국물이 끓으면서  무가 말갛게 익어 떠오르면  거품을 말끔히 걷어내고,

          국 간장으로 간을 맞춘 다음 소금, 후춧가루로 간을 더한다.
      ▶ 어슷 썬 차를 넣고 잠시 더 끓여낸 후 불에서 내린다.

 

 

 


Benefits of Turnip

Turnip is very rich in vitamin C, dietary fiber and has very low calories.


Turnip is a round root vegetable,it is of the size of a big apple and belongs to the Cruciferae family.

 


Health benefits:

1   Turnips, like other vegetables, are low in calories.

2   Turnip has high vitamin C and has powerful antioxidants,

     antioxidants help curb free radicals and neutralizes destructive oxidation reactions.

3   Turnip lower the risk of obesity, high blood pressure, diabetes, and cancers of the stomach, pancreas, bladder, and lung.
4   Turnip greens are supercharged with many different nutrients,

     their consumption can help prevent or heal a wide range of health conditions.
5   Turnips are also a good source of calcium, phosphor and magnesium.
6   Turnip greens provide large amounts of these vitamins and minerals and are especially rich in folic acid.
7   Turnip greens are an excellent source of riboflavin, calcium and iron.
8   Turnip greens contain large amounts of lutein, which has been shown to help prevent cataracts and cardiovascular disease.


Nutrition Information for Turnips:

The nutrient information for one serving of turnips ( one cup of turnip cubes, or 130 grams).

Water 119.43 g
Calories 36 g
Protein 1.17 g
Carbohydrates 8.36 g
Fiber 2.3 g
Sugars 4.94 g
Total Fat 0.13 g
Saturated Fat 0.014 g
Mono unsaturated Fat 0.008 g
Polyunsaturated Fat 0.069 g
Cholesterol 0 mg

Turnips can be kept for two weeks if placed in a cold place.

However, turnip greens have to be eaten in a few days.

 

 

 

 

 

 

 

http://www.koreanyori.co.kr/koreanyori/gook/33%20soigogimoogook.htm

http://www.hungryzone.com/index.php/detailed-health-tip-article/48/Benefits-of-Turnip

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